Skip to main content

Flexibilis munkavégzés, ahol találkozik a munkavállaló és a munkáltatói igény!

A szellemi foglalkozásúak körében általánossá vált a túlterheltség, mind az információdömping, mind a szakmai kihívások terén. A folyamatos önképzés, a naprakész tudás megszerzése a napi teendők mellett különösen nehéz. E túlterhelődés enyhítésére jelent meg és egyre inkább erősödik az igény az alternatív foglalkoztatási formák iránt. – emelte ki Filep Szilvia, marketing- és coworkingspecialista a CEO bár beszélgetőpartnereként.

Mit nevezünk alternatív foglalkoztatásnak?

1.freelancer – szabadúszó forma

Szellemi területen dolgozó egyéni vállalkozók, akik projektalapon, vagyis bizonyos feladatok elvégzésére kapcsolódnak munkáltatókhoz/cégekhez. Jellemzően több ügyféllel dolgoznak, a munkájukat és idejüket szabadon osztják be.
Ide tartozik az a szakember is, aki évekig elköteleződik egy-egy cég mellett és a digitális nomádok köre is, akik folyamatosan úton vannak, online végezve a munkájukat.

2. hibrid- iroda és otthoni munkavégzés

A covid hullámai átalakították a foglalkoztatási szemléletet. Az otthoni munkavégzésben volt alkalma mindenkinek tapasztalatot szerezni, ha akarta, ha nem. Akinek bevált az otthoni munkaforma, mert a személyiségéhez jobban passzol az önálló munkaszervezés, és adottak a feltételek a nyugodt, zavartalan munkavégzéshez, azok az alkalmazottak szívesen kombinálják a homeoffice-t az irodai jelenléttel. Általában a legkedveltebb gyakorlat a heti 3 nap otthon - 2 nap irodai jelenlét arány.
Szakértőnk óva int mindenkit attól, hogy teljes mértékben otthonról dolgozzon. Érdemes ennek arányát személyre szabni, illetve munkaköri elvárásokhoz igazítani.
A hibrid munkavégzés kulcsa, hogy szabadságot adunk a beosztottak számára, ugyanakkor tiszta elvárásokkal és mérhető mérföldkövekre bontott eredményfókuszban gondolkodunk!
Szemben a korábbi munkaidőnyilvántartó gyakorlattal, az idő számonkérésére irányuló erőfeszítés felesleg, mert nem visz előre. – jelenti ki szakértőnk.

Érzékelhető az a trend, melyben keressük a mindennapok gyakorlatában, hogy legyen egyszerre tartalmas és minden szinten(testileg-szellemileg-mentálisan) is bírható.
Keresi a módját mindenki, hogy a technikai forradalom újításait hogy lehet feldolgozni és optimálisan beilleszteni az életünkbe. Ha csak a mobiltelefonra gondolunk, látható, hogy a pozitív tartományt már rég elhagytuk, már nem csupán funkcionális eszközként használjuk. A következő 10-15 évben várhatóan vissza fog esni a technikai kíváncsiság, illetve függőség mértéke.

Hogyan érdemes alkalmazni freelancereket?

Cégek számára ideális, ha egy közösséget építve tart talonban szakértőket, akiket az adott munkára fel tud kérni. Ehhez érdemes az online adatbázisokat (freelancer.hu) is használni.
Az elhúzódó kiválasztás mindig intő jel, hogy alternatívában gondolkodjunk.

Szabadúszók előnyei:

  • gyors toborzás – a meglévő (saját) adatbázisból egy telefonhívással megtalálhatjuk, akit keresünk
  • teljesítményfókusz – nincs feleslegesség a kifizetett munkában
  • nincs szükség a cég által fizetett képzésekre, tréningekre – a szabadúszó maga gondoskodik a versenyképességéről
  • könnyebb elköszönni a megbízásra kerülő munka (projekt) végeztével, vagy időközben, ha nem válik be az együttműködés, mint egy státuszban lévő beosztottól.

A freelancer munkavállalás növekedésével megjelentek a coworking irodák, ahol akár egy asztal bérlésével megoldhatjuk az irodai környezet infrastruktúraigényét. Ingatlanhasznosításban is kreatív megoldásnak bizonyul a kihasználatlan helyek értékesítésére a coworking tér kialakítására.

Érdemes lehetőségként tekinteni a fenti alternatív foglalkoztatási formákra, s azt keresni, miben tudja segíteni a cég működését.

E trend már elindult:

Érzékelhetően változnak a munkavállalói igények és ezzel együtt egyre nehezebb minőségi munkaerőt találni a piacon.

Rugalmasan megoldásokban gondolkodva, a szemléletünk tágításával nyitottabbá válhatunk újfajta együttműködésekre, munkaformákra, melyek gazdaságosabbak és hatékonyabbak a cégünk számára.

CEO Bár 2023.07.26. LiftConsulting Podcast

Előadó vendég: Filep Szilvia

Podcast