Skip to main content

CEO Bár 2024.Március 27.

Vendég:

Zalay Buda

a Körber Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

Amiről szó lesz:

- Személyiségtípusok a bizalom tekintetében
- Bizalom megtérülése a hatékonyság terén
- Bizalomépítés tudatosan - tapasztalatmegosztás
- A vezetői minta jelentősége – vezetői integritás hatása
- Sport és a bizalom kapcsolata – Önbizalom szerepe a bizalomépítésben
- Bizalomépítés a kollégák körében

Milyen személyes érintettséged van a témaválasztásban?

Informatikusmérnökként dolgoztam hosszú ideig, de később úgy döntöttem, hogy az emberi kapcsolatok jobban érdekelnek, mint a bitek és byte-ok. Így az élet az általános menedzsment terület felé sodort és ebben teljesedtem ki. Különösen kicsúcsosodott a Körbernél ez a területi jártasságom és úgy alakult a karrierem, hogy több olyan területen kellett vezetői feladatokat ellátnom, ahol a szakmai kompetencia hiányzott, ezért az elmúlt években erős támaszom lett a bizalom kérdésköre.

Alapvetően az attitűdöm is olyan, hogy megadom a bizalmat.

Látsz személyiségbeli eltérést a bizalom kapcsán megmutatkozni?

Két fajta típusú emberrel találkoztam. Van, aki megelőlegezi a bizalmat az embernek, közösségnek, és eljátszani lehet és olyan is, aki inkább hátrébbhúzódó és lassan fel kell építeni a kapcsolatot. Egyik sem jobb vagy rosszabb, inkább mentalitás vagy látásmódbeli különbséget jelent.

A csapatsportból kiindulva, aki az első típusba tartozik és a bizalmat éli és sugározza, az csapatban is könnyebben tud működni.

Ez a szemlélet a saját credom lett, amit egy korábbi vezetőm kiválasztási folyamatánál tapasztaltam meg.

A bizalmi kérdést tesztelgetem több területen és az a tapasztalatom, hogy a megadott bizalom meghálálásra kerül magánéleti és munkahelyi téren egyaránt.

Lehet tudatosan építeni a bizalmat munkahelyi környezetben?

Igen, vállalati környezetben tudatosan lehet építeni technikákkal, eszközökkel, amik megkönnyítik az együttműködést.

A bizalom olaj a gépezetben!

Miről is szól alapvetően? Bizalom nélkül egy munkakapcsolat drágává válik, mert be kell biztosítsunk dolgokat. Ha meg van a bizalom, akkor sokkal könnyebb, mert hiszünk dolgokban, hogy meg fognak történni, és nem kell bebiztosítani kapcsolatokat, munkafolyamatokat, emiatt hatékonyabbak és olcsóbbak leszünk.

Van személyes tapasztalatod is a bizalomépítésben?

Igen, a rotációs program kapcsán a vezetők különböző területeken cserélődnek a Körbernél. Egy ilyen projektbe bekapcsolódva olyan terület vezetője lettem, ami teljesen távol állt tőlem, informatikai mérnökként gépészterületi vezetéssel bíztak meg. A középvezetői réteg nagyon tapasztalt és felkészült volt, így az egyetlen lehetőségem az volt, ha a közvetlen beosztottaimban megbízok.

Belekényszerültem abba, hogy a bizalom minél gyorsabban és tudatosabban felépüljön. Eszköztárát abban láttam, hogy nagyon-nagyon nyíltan, bizonyos értékeket lefektetve és utána azt nagyon komolyan követve kommunikáltam a kollégákkal. Viszonylag hamar felépült az az együttműködés, aminek a kimenete egy nagyon jól működő csapatmunka lett. Sikeresnek gondolom, de egy közvetlen vezetőmtől meg kellett válnom, mert többszöri kísérletre sem működött az együttműködés. Így tudott kicsiszolódni a csapat.

Mitől hatékony a bizalomra épülő vezetés?

Kevésbé bizalmi kapcsolódásban biztosítékokat építünk be: kétszer megyek utána, hogy megcsinálta –e, azt csinálta-e, amit megbeszéltünk, pontos leírást kell adnom, ezernyi kontrollt kell beletenni…
De ha ezek nagyságrendjét lehet csökkenteni, ez jelenti a hatékonyságot, és akkor kialakul az a helyzet, hogy a kolléga a legjobb tudását fogja beletenni a munkájába és vezetőként pontosan tudom, miben mit várhatok el tőle.

Ennek kialakítására hoztam egy döntést, hogy egy szobába ültettem a középvezetőket és vezetőként magamat is, mert meggyőződésem, hogy a vezetői értékrendet így lehet a leggyorsabban átadni. A bizalomépítés kulcsa, hogy összezárva voltunk egy fél éven keresztül. Az elején persze ellenállást váltott ki a kollégákból, kontrollt láttak benne, de hamar megértették ennek a döntésnek a valódi célját.
Óriási tapasztalatszerzés volt ez a két év, amit felölelt a teljes folyamat, de hozzá kell tennem, hogy nem volt teljesen zökkenőmentes. Ezzel együtt nagyon sok olyan tapasztalatot adott számomra, amit később is tudtam hasznosítani.

Vezetőként többszörösen hangsúlyos, hogy azok az értékek, amiket kinyilatkoztatunk, azt mennyire éljük, és mennyire köszön vissza a döntésekben, kommunikációban. Ha az integritás megvan, akkor a bizonytalanság nagymértékben csökken és energiák szabadulnak fel a kollégákban, szívesebben dolgoznak, beleteszik az energiát a munkájukba.

Ellenpéldája lehet ennek a coaching típusú vezetés és az autoriter működés összeférhetetlensége. Ha az ügyvezetőtől nem csorog le az értékrend az alsóbb szintekre, akkor kudarcra van ítélve, hiába bármilyen képzés.

Kiemelnél egy technikát, ami nagyon bevált számodra?

A minőségi idő, amit kollégákkal töltök. Nehéz megtalálni erre az időt a mindennapi pörgésben, de nagyon megéri az odafigyelő, valódi megismerésre törekvő beszélgetés.

A minőségi idő építi a legjobban a bizalmat! Arra törekedni, hogy a vállalati és egyéni érdek együtt tudjon jól működni egyensúlyban.

Tudom, hogy a Te életedben fontos szerepet játszik a sport. Látsz-e összefüggést a sport a vezetés és a bizalom kialakulása között?

Hiszek abban, hogy a sportoknak erős jellemformáló ereje van, ami a későbbiekben nagymértékben hasznosul. Főleg a csapatsportok adnak olyan élményt, melyek életre szólóak: például a kudarcélmény elviselése, feldolgozása, együttműködés úgy, hogy alárendelem magam egy nagyobb célnak.

Vezetői bizalom úgy kapcsolódik a sporthoz, hogy edzőként nem a legjobbnak kell lenni, hanem az a fontos, hogy a többiek biztosan tudják, hogy ott leszek, összetartom, működtetem azt a rendszert, amit létrehoztunk.
Az önbizalom is érdemes szót ejteni. Az önbizalom arról szól, hogy bízol magadban. Ismered magad és elhiszed, hogy mire vagy képes. A sport ehhez ad nagyon sok élményt, rendkívüli önbizalomfejlesztő hatású.

Ha a vezetőnek nincs önbizalma, nem tud bizalmat kialakítani a kollégái felé sem.

Mit látsz a jövőre nézve a bizalommal kapcsolatban?

Azt gondolom, hogy mindig is fontos lesz, de a vakbizalom káros lehet, nem akarnám túlmisztifikálni a bizalom témakörét. El kell találni egy jó egyensúlyt, személyiség és helyzetfüggő, hova állítom a pótmétert. Bizalom nélkül nem lehet működni, de a vakbizalom is óriási rizikót hordozhat.
Céges környezetben a koordinált együttműködések igénye – akár kis, közép és nagyvállalati közegben egyaránt - növekszik. Az, hogy a társosztályok, a kollégák hogyan tudnak olajozottan együttműködni kulcsfontosságú lesz egy sikeres vállalat életében, ezért a bizalom kulcsfontosságú a jövőre nézve.
Bátorítom a vezetőket, tulajdonosokat, hogy keressék a bizalomépítés technikáit, motivációs rugóit próbálják kitapogatni a szervezetben és indítsanak fejlesztéseket, mert megtérülnek ezek az akciók.

Hogy lehet fejleszteni a bizalmat a kollégák körében?

Meg kell ismerni az együttműködő partner gondolkodását, értékrendjét, bizonyos helyzetekben hozott döntéseit, hogy kialakulhasson egy kapcsolat. A bizalom az emberi kapcsolatok alfája, bázisa, amire építkezni lehet. Vezetőként időt, energiát kell arra szánni, hogy a kollégák alaposan megismerhessék egymást.

Köszönjük a beszélgetést.

Gyere és légy része a nyitott beszélgetésnek is, amikor minden résztvevő megoszthatja a tapasztalatait.

Várunk a következő alkalomra Téged is!

Elolvasom a részleteket és regisztrálok!

Podcaston is meghallgatnád?

Meghallgatom!