Skip to main content

A CEO Bár vendége Mokos Balázs,
a Mokos Pincészet ügyvezető tulajdonosa.

Amiről szó lesz:

  • A tradícionális termékek mellett merre érdemes bővíteni, mi alakítja a cég portfólióját – kényszer vagy a vásárlói igények hatnak erősebben?

  • Többgenerációs családi vállalkozás előnyei és buktatói – hogyan tud bekapcsolódni a fiatalabb generáció a tradícionális értékek megőrzésébe?

  • Új irányok, innovatív ötletek vagy éppen egy újabb arca a piaci válságnak – legyen befektetési szándék vagy válságkezelés… Mi szükséges mindkét irány jó menedzseléséhez? pénzügyi tudatosság nélkül nem lehetséges egyik irányt sem jól menedzselni.

  • Mi a siker kulcsa a 300 hektáros, önfenntartó Mokos Birtokon?

Az elmúlt évek piaci környezete lehetővé tette a dinamikus, ugrásszerű fejlődést a cégek számára.

Nem volt ez másként a villányi borvidéken sem. Az egyre terjeszkedő Mokos birtok 1,5 ha-ról 300 ha-ra növekedett, ami jelentős többlet nyersanyagot eredményezett. El kellett gondolkodni az értékesítési felületeken, viszont a piaci túlkínálat miatt nem feltétlenül szerencsés az árversenybe belemenni, inkább más irányba fordultunk – meséli Mokos Balázs a CEO Bár résztvevőinek.

Új irány:

Helyi teremlés

Helyi érékesítés

Helyi turizmus

A különleges termék nyújtása mellett az élmény nyújtása került a fókuszba. Turisztikai attrakciókkal bővült a szolgáltatási paletta: szálloda, vendégház, színházterem, kulturális programok mellett vízimalom, kisvasút, bemutató önfenntartó birtok kialakításával.

Cél: helybe hozni a vendégeket és a köztes kereskedelmi csatornákat kihagyva rögtön a végfelhasználónak eladni. Ehhez élményt kell nyújtani, önmagában egy pohár bor már nem elég az embereknek.

A generációk bekapcsolódása együtt járt az innovatív ötletek megjelenése mellett más szemlélet, gondolkodásmód megérkezésével. A fiatalabb generáció nemcsak az új ötleteket hozta magával, hanem a közgazdasági szemléletet, és a piaci érzékenységet is.

Ahhoz, hogy sikeres családi vállalkozásként működhessenek, fontos volt, hogy a személyes motiváció találkozzon az üzleti szükségletekkel a cégcsoporton belül és tisztázódjanak a felelősségi körök. Idővel mindhárom gyerek megtalálta a maga területét és önállóan vezetik a cégcsoporton belül a szervezeti egységüket.

Mára a családi vállalkozást a sokszínűség összhangja jellemzi a cégvezetésben.

„Sosem szabad megállni, folyamatosan fejleszteni kell, mert a fogyasztók keresik az újat!” – beszél Balázs a megújulási kényszerről.

Fontos, hogy az innovatív ötleteket halljuk meg, legyünk rá figyelmesek és tudatosan kísérletezzünk! Nem árt az üzleti terv, határidők rendelése az intuitív működés mellé!

Akár az innovatív fejlesztések, akár a vissza-visszatérő válsághelyzetek menedzselése az aktuális kihívás, mindkét helyzet nagyfokú pénzügyi tudatosságot igényel. Tartalékképzés nélkül ugyanis bajba kerülhet a cég.

„Akkor kell észnél lenni, amikor jön a pénz, ha nem tudsz tartalékot képezni. Pénzügyi tudatosság kell a likviditáshoz!”

A sikerhez azt kell tudni, milyen irányba tartasz!

A Mokos Pincészet célja az önfenntartó élménybirtok létrehozásával megmutatni a vidéki élet élhető részét az érdeklődök számára. Ez abszolút emberközpontú irány!

„Bevált módszerem: leírom a célt, bár, bagatellnek tűnik, de ezzel a mozdulattal elindítom a manifesztálódás felé.”

Stratégia nélkül nem megy – tervezni kell a megvalósítást – lebontani pénzügyi, opreratív, stb. tervekre.

S egy jó csapat elengedhetetlen – őszinte, nyílt kommunikációval megosztani azt is, ha van ötletem egy probléma megoldására és azt is, ha éppen nincs. A jót is, a rosszat is meg kell osztani a vezetőkkel és a munkatársakkal is!

Az üzleti tudatosság mellett a rugalmasság és a kommunikáció az, ami átsegít a nehézségeken.

Várunk a következő izgalmasnak ígérkező meetup-ra. Ne feledd, július 26-án nyit újra a CEO Bár!

Tudj meg többet és regisztrálj!