Skip to main content

Fiatalos ambíciók ára

A 2020-as évekre a fiatalok jelentős hányada - különösen az egyetemi hallgatók - alig várja, hogy saját céget indítson, és élvezze a vállalkozói lét előnyeit. Ezen előnyök közül a rugalmas munkaidő, a változatos feladatok, a függetlenség, a társadalmi felelősségvállalás irányítása és személyes siker a legvonzóbbak a számukra.

Nagy lendület következménye: kedvezőtlen szokások, depresszió, kiégés

A kutatási eredmények (Ghanimeh 2019) rávilágítanak arra a kevésbé ismert tényre, hogy a startupok alapítói kiégésről panaszkodnak karrierjük valamely pontján, és több mint négyszer akkora eséllyel szenvednek a depresszió tüneteitől, mint az általános népesség. Mivel ez a probléma még viszonylag új, kevés kutatás boncolja a kérdést, de néhány kiváltó ok egyértelmű. Ezek a szegényes étkezési szokások, a megemelkedett képernyő használat, a folyamatos túlórázás, a személyes kapcsolatok csökkenése és a motiváció elvesztése. A vállalkozók, különösen a fiatal felnőttek szenvedéllyel vezetik a cégüket, ezért a szakmai buktatókat személyes kudarcként élik meg. Ez a szoros kapcsolat gyakran felborítja a munka és magánélet törékeny egyensúlyát.

Nincs megállás – folyamatos készenléti állapot

E kettő lassan összemosódik az „always-on” munkahelyi kultúrának köszönhetően. Ez gyakran a friss diplomásoknál jelenik meg, akik szeretnék minél gyorsabban felépíteni a karrierjüket.

Kilépés: a figyelem tudatos irányítása

A kulcs elsősorban a fenti jelenségek érzékelése magunkon vagy a környezetünkben lévőkön, másrészt sokat tehetünk a figyelem fókuszban tartásával: amikor FOMO-t élünk át, a figyelmünk fókuszát kívülre irányítjuk, vagyis saját magunk belső történései helyett külső eseményeket helyezünk a középpontba.

A megoldás legfontosabb része ennek a megváltoztatása: képessé válni a figyelmünk tudatos irányítására. A munkára való fókuszált figyelem fenntartása közben kizárni a zavaró tényezőket, s pihenésképpen a saját belső folyamatainknak is figyelmet adni, a külső ingerek fókusza helyett.

A szervezet felelőssége és lehetősége

Szervezeti szinten is érdemes beavatkozni egészséges határok felállításával, és optimalizált folyamatokkal feloldhatjuk a túl sok munka által okozott stresszt. A szervezeti szintű fejlesztések hatása, hogy hosszú távon növekszik a produktivitás, a motiváció és a munkamorál.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérd az ingyenes konzultációt!

Kapcsolat