Skip to main content

Munkavállalói trendek a Z generációs munkavállalók körében

A generációk között feszülő problémák nagyban megnehezítik a fiatalok integrációját, valamint a hatékony együttműködést. Céges érdek a fiatalok körében kialakuló trendek ismerete annak érdekében, hogy konstruktív válaszreakciók születhessenek.

Népszerű minták rossz útra terelhetik a tapasztalatlan dolgozókat

Az egyik legnépszerűbb ezek közül - „hustle culture”

Ami a 2008-as válságot követően lett felkapott, és elsősorban az Y generációt érintette. Ez a kultúra dicsőíti a folyamatos kemény munkát, valamint a személyes és szociális áldozatokat. A közelmúlt gazdasági nehézségei újra előtérbe helyezték azt az elképzelést, hogy a munkát minden fölé kell helyezni, amit ezúttal a Z generáció szenved meg igazán.

Kihatása a Z generációra

Sok fiatal túlórázik, második állást vállal, saját kisvállalkozásba kezd, vagy szabadúszó munkát vállal, az általános heti 40 órán felül. A túl sok munka komoly egészségügyi kockázatokat von maga után, nő az egészségügyi kockázata. Aki többet dolgozik általában kevesebbet alszik és kimerültebb, így többhibát vét, és gyakrabban betegszik le. Ez hosszútávon drágább a cégnek, mint a kitermelt többlet. Amennyiben ez a hozzáállás szokássá alakul át, az alkalmazottak munkamániássá válhatnak, és rövid időn belül kiéghetnek.

Új, ellentétes kultúra kialakulása

„Quiet quitting” - azaz csendes felmondás

Ahogy egyre több fiatal dolgozó válik a kiégés áldozatává, egy új, ellentétes kultúra kezdett kialakulni. Bár az elképzelés maga nem új, a név „quiet quitting” azaz csendes felmondás idén augusztusban jelent meg a közösségi médiában. A „hustle culture”-rel szemben azok követik, akik úgy érzik, hogy az erőfeszítéseik elismerés nélkül maradnak. Bár nem mondanak ténylegesen fel, felhagynak a ranglétra
megmászására tett próbálkozással. Csak azt teszik, amiért megfizetik őket, azaz heti 40 óránál egy perccel sem dolgoznak többet, a munkakörükön kívül eső feladatokat nem fogadják el és minden érzelmi köteléket elvágnak, ami a munkahelyükhöz köti őket. Van, aki úgy gondolja, hogy ez az ambíció hiánya, míg van, aki úgy véli, hogy ez csupán az egészséges határok felállítása. Csakúgy, mint sok minden másból, a fiatalok ebből is mozgalmat csináltak, ami észrevétlenül terjed.

A cégek és a Z generáció kapcsolata

Amennyiben egy cég nem fordít elég figyelmet az alkalmazottjaira, könnyen súlyos
következményekkel nézhet szembe. A kutatások (Francis 2022) azt állítják, hogy a korábbi generációk preferenciái közül sok alapvető elvárássá nőtte ki magát a fiatalok körrében. Mivel ők kevésbé azonosulnak a munkahellyel, nagyobb valószínűséggel fognak váltani, amennyiben ezek az elvárások nem valósulnak meg. Ez részben annak az életstílusnak köszönhető, melyet idősebb munkatársaiknál figyeltek meg: kiégés, az egyéniség elvesztése és anyagi bizonytalanság

Cégvezetőként érdemes tisztában lenni a trendek mögött
húzódó általános jellemzőkkel a fiatalok körében.

A Z generációs munkavállalók:

- nagyobb szabadságot igényelnek a munkavégzés idejét és helyszínét tekintve,

- a társadalmi és környezeti felelősségvállalás is fontos szerepet játszik a választásuk során.

- a karrier építése és szakmai fejlődés prioritás, ennek érdekében gyakrabban váltanak munkahelyet,

- az online és a személyes kapcsolódási lehetőség is fontos, de a visszajelzés területén még mindig a személyes forma a preferált,

- a szakmai visszajelzés szerepe sokkal fontosabbá vált a korábbi generációkhoz képest,

- kevésbé fontos számukra a szervezethez, vagy annak egyes tagjaihoz való érzelmi kötődés, mint a korábbi generációknál. Általában rendelkeznek közösségekkel, a munkahelyet a karrierútjuk és egzisztenciális fejlődésük terének tekintik.

A munkaadók számára elengedhetetlen ezen szempontok megértése annak érdekében, hogy be tudják fogadni a munkavállalók következő generációját, ki tudják hozni belőlük a legtöbbet, és támogatni tudják az egészséges munka és magánélet egyensúlyát. A megfelelő munkahelyi kultúra kialakításával elkerülhető a kiégés, és megtarthatóak a Z generációs munkavállalók, ami a jövőben a versenyelőny alapját képezheti.

Bár sok vezetőnek problémái merülhetnek fel a közeljövőben emiatt, egyben lehetőségük is nyílik a munkavállalók megértésére és egy befogadóbb légkör megteremtésére.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérj ingyenes konzultációt!

Kapcsolat