Skip to main content

Ezek a mai fiatalok?!

Igen, ők azok. De milyenek is valójában? Milyen munkavállaló válik belőlük? 
Milyen igényeik vannak egy munkahellyel kapcsolatban?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ blogcikkünkben.

Szerző: Paczur Hanna

Bemutatkozik a Z generáció

Az 1995 és 2012 között született Z generáció tagjai egyre inkább elérik a munkaerőpiacot. Olyannyira, hogy 2030-ra a foglalkoztatottak 30%-a e generáció tagjai közül kerül majd ki. David és Jonah Stillman könyvükben (Gen Z @ Work) 7 pontban gyűjtik össze, hogy milyen fő jellemzőik vannak a Z generációs munkavállalóknak:

I. Figitális

Figitális, azaz fizikai és digitális egyszerre. A Z generáció tagjai számára már természetes, hogy ha valami létezik a valóságban, akkor annak van virtuális megfelelője is. Éppen ezért a technológiai naprakészség döntő szempont számukra egy munkahely kiválasztásánál.

II. Hyper-egyedi

Hyper-egyedi, személyre szabott és önazonos. Olyan fontos értékek ezek a Z generációnak, amelyeket a karrierutak és munkakörök kapcsán is szeretnének megtartani. Ennek megfelelően 56%-uknál igény mutatkozott arra, hogy ők írják a saját munkaköri leírásukat.

III. Realisztikus

Realisztikus. A Z generáció felnövése közben számos olyan esemény történt a világban (9/11, terrorizmus, recessziók, világjárvány), ami a gyakorlatias gondolkodásra sarkallja őket (minket) a jövő tervezésével kapcsolatban. Ha szeretnél túlélni vagy fejlődni, akkor az álmodozás helyett gondolkozz reálisan!

IV. FOMO (fear of missing out)

FOMO (fear of missing out), avagy félelem attól, hogy kihagyunk valamit. Mindez arra ösztönzi a Z generáció tagjait, hogy mindig maradjanak a toppon, kövessék a trendeket. Az előnyök mellett ez egy állandó kételyhez is vezet, hiszen sosem lehetek biztos abban, hogy elég gyorsan haladok-e vagy a megfelelő irányt választottam-e. Éppen ezért preferálják a fiatal munkavállalók azokat a munkalehetőségeket, amik által több szerepben is kipróbálhatják magukat.

V. Weconomist

Weconomist, azaz a megosztható és megosztott erőforrások híve, hiszen erre tanította a generációt az Airbnb, a Wolt és az Uber. A külső források bevonzása és használata egy olyan lehetőség, amit a munkahelyeken is meg szeretnének és meg is fognak valósítani. A közösség ereje a társadalmi felelősségvállalás szempontjából is fontos: előnyben a szociálisan érzékeny és tevékeny munkáltatók!

VI. DIY

DIY, tehát Csináld magad! A határtalan csapatmunka időszaka leáldozott, a Z generációs munkavállalók preferenciája inkább az individuális munkavégzés felé mutat. Ha azt akarod, hogy valami jó legyen, akkor csináld magad!

VII. Versengő

Versengő. Nemcsak a részvétel a fontos, hanem a siker is. Éppen ezért vágynak az elismerésre, a visszajelzésre és sokkal versengőbbek a munkatársaikkal szemben a Z generációs munkavállalók, mint a korábbi generációk tagjai.

Egy Z generációs felmérés tanulságai

Fontosnak tartottuk mi magunk is szervezetfejlesztőként megvizsgálni, hogy milyen elképzeléseik, igényeik vannak a munkavállalással és egy munkahellyel kapcsolatban a Z generáció tagjainak. A következőkben felmérésünkből szeretnénk néhány érdekes eredményt bemutatni.

A gyors váltások generációja

Z generációs kitöltőink (19 fő) átlagosan 14 hónapja dolgoznak jelenlegi munkahelyükön, ami életkorukat tekintve nem is meglepő, ugyanakkor már most 47%-uk gondolkodik azon, hogy az elkövetkező év során munkahelyet váltson. Összesen nagyjából 2,5 évet töltenek szívesen egy munkahelyen, csupán néhányan gondolják úgy, hogy bármeddig maradnának, ha jól érzik magukat. A munkahelyváltásban a negatív érzések (félelem, bizonytalanság) helyett sokkal inkább új lehetőséget látnak – igazi „FOMO”-ként talán attól jobban félnek, hogy kihagynak valamit.

A home office bukása

Az otthoni munkavégzés első ránézésre nagyon vonzónak tűnhet, ugyanakkor az utóbbi időszakban volt lehetőségünk alaposan kipróbálni és megtapasztalni nehézségeit. Ahogy azt már a személyes kommunikáció preferenciája is előrevetíti, a Z generációs munkavállalók számára nem kiemelkedően motiváló az otthoni vagy hibrid munkavégzés lehetősége, munkakörnyezetként sokkal inkább egy irodát részesítenek előnyben.

Együtt vagy egyedül?

Leginkább mindkettő, azaz az egyéni és a csapatmunka egyensúlya a leghatékonyabb és legmotiválóbb a felmérésünkben résztvevő Z generációs munkavállalók szerint. Fontos, hogy a munkaforma az elvégzendő feladathoz igazodjon: a csapatmunkát leginkább az ötletelés és a rendszeres egyeztetések esetén látják hasznosnak. Megjelenik tehát egy tendencia, a DIY irányába való elmozdulás, ugyanakkor saját felmérésünk szerint ez közel sem kizárólagos. Ami a munkakörnyezetet illeti, itt is egyfajta egyensúllyal találkozhatunk: a nyitott terű irodákat és a saját irodát ugyanolyan gyakorisággal jelölték meg a válaszadók.

A személyes kapcsolódás pótolhatatlan

Arról is megkérdeztük a Z generációs munkavállalókat, hogy milyen platformon keresztül kommunikálnak legszívesebben munkatársaikkal. A válaszadók 74%-a a személyes formát részesíti előnyben. Ezt a chat és a videochat követi, míg az e-mail népszerűsége visszaesőben – egyetlen jelölést sem kapott.

A fenti szempontokat figyelembe véve érdemes a munkáltatóknak felkészülnie az új generáció fogadására, átgondolva néhány alapvető feltételezést, ami keretek közé szorítja mind a munkahelyi szokásrendszert, mind a Z generációról alkotott képet.