Skip to main content

Stressz, amit nem veszel észre

A munkahelyi stressz sokféleképp akadályoz minket a sikeres, hatékony munkavégzésben, és akkor sem szűnik meg, ha már hazafelé tartunk. Bárhol is dolgozzunk, a legjelentősebb stresszorokat jól ismerik a vezetők és a kollégák egyaránt:

„elromlott” projektek, nehezen összerakható ajánlatok, problémás megrendelők vagy alvállalkozók, rosszul szervezett munkaidő következtében csúszások, hiba és károkozás, és így tovább.

Mikrostressz

A legnehezebb a rejtőzködő mikro stressz kezelése, amelyeket nehéz észrevenni? Ezek hatásai csak lassan épülnek fel, azonban a többféle apró nehézség keltette feszültség idővel összeadódik, és komoly hatással lesz hatékonyságunk, hangulatunkra, közérzetünkre.

A mikro stressz sokszor a legközelebbi kollégáinkkal, partnerekkel folytatott munka során keletkezik. Mivel sok más „kitakarja” ezeket a stresszorokat, fontos, hogy időről-időre számot vessünk velük.

Stressz források csoportosítása:

Rob Cross, Jean Singer és Karen Dillion (Harvard Business Review, 2020. July-August) egy olyan listát készített, melynek segítségével tudatosíthatjuk körülöttünk működő mikrosztresszeket. A stressz forrásokat három csoportba sorolták aszerint, hogy milyen módon hat ránk egy-egy stresszor folyamatos jelenléte. Lássuk őket!

Személyes erőforrásaink kimerülést okozzák

Ilyen helyzetek akkor alakulnak ki, ha közvetlen munkatársaink rutin feladatok ellátásában akadályoznak minket. Plusz feladatokat generálnak számunkra, vagy azt az érzetet keltik bennünk, hogy bizonyos feladatokat nem tudunk megfelelően ellátni.

Érzelmi tartalékaink kimerülését okozzák

Ezek a stresszorok negatív érzéseket, érzeteket generálnak bennünk, és idővel érzelmi kimerüléshez vezetnek. Aggódnunk kell azokért a személyekért, akikért felelősek vagyunk, akik számítanak nekünk. Állandó bizonytalanság az általunk végzett munka eredményességével, sikerével kapcsolatban. Visszajelzésektől, bizonyos típusú interakcióktól való szorongás.

Saját identitásunkkal, értékeinkkel kapcsolatos bizonytalanság forrásai

Legtöbbünk számára fontos, hogy értékeink és a magunkról kialakított kép vezéreljen minket munkánk során. Azok a helyzetek, amelyekben megkérdőjeleződnek ezek, nem csak rosszul esnek, hanem bizonytalanságot is szülnek bennünk. Ha rendszeresen átélünk ilyen szituációkat, akkor előbb-utóbb kimerülünk érzelmileg és elveszítjük munkamotivációnkat.

Fontos tudatosítani:

a mikrostresszek általában nem érzékelhetők számunkra, csak aggregált hatásaikkal találkozunk. Azonban ezek a kis kihívások idővel komoly rombolást tudnak okozni bennünk.

Mit tehetünk a mikrostresszek ellen? Alakítsuk át munkakörnyezetünket!

Először is kezdjük el azonosítani a láthatatlan stresszforrásokat! Ha megvan néhány, akkor ezeket próbáljuk minél jobban elkülöníteni egymástól, majd mindig csak egyikükkel foglalkozva, apró lépésekben, apró változástatásokkal tenni ellenük.

Tegyünk energiát kapcsolataink alakításába! A kapcsolataink dinamikája, mélysége komoly hatással van a mikrostressz leküzdésében. Legközelebbi kollégáinkkal, közvetlen főnökünkkel, akik legtöbbször a problémát okozzák, idővel építő jellegű kapcsolatokat alakíthatunk ki. A nem munkahelyi kapcsolataink ápolása segíthet abban, hogy egy-egy helyzetet más megvilágításba helyezzünk, és ezekre támaszkodva ki tudjunk állni magunkért.

Tanuljunk meg leválni a stresszt okozó személyekről, tevékenységekről! Fontos felismernünk, hogy a minket kimerítő ismétlődések láncát meg tudjuk szakítani. Sokszor általunk kedvelt vezetőtől, munkatárstól származó plusz feladatok, nekik nyújtott szívességek teljesítése helyett elég, ha abban segítünk, hogy a másik fél maga végezze el végül a feladatát. Fontos kommunikálni számukra saját határainkat, és elvárni azt, hogy ezeket tiszteletben tartsák.

Amennyiben szívesen megismerné saját munkakörnyezetének stresszorait, keressen minket bizalommal!

Kapcsolat

#stressz #stresszkezelés #teamwork #folyamatmenedzsment #hatékonyság #motiváció