Skip to main content

A stratégiai gondolkodás az élet különböző területén megjelenik. Ismerünk túlélési stratégiákat, amelyeket millió évek óta alkalmaznak bizonyos állatfajok (pl. a bohóchal színei szinte láthatatlanná teszik bizonyos tengeri élőlények társaságában, a sivatagi róka hatalmas fülei biztosítják, hogy a belső hőmérséklet nagy hőségben is fenntartható legyen, vagy gondolhatunk a nagyragadozók által elejtett állatok dögjeire szakosodott hiénacsordákra). 

A stratégiai gondolkodás egyidős az emberi közösségek megjelenésével, és az elmúlt 7-8 ezer évben hihetetlenül sok tudást halmoztunk fel vele kapcsolatban. Tudjuk például, hogy a stratégiát csak részben determinálják külső fizikai körülmények. Annak ellenére, hogy pl. Mezopotámia éghajlata egyre szárazzabbá vált, az emberek nem költöztek el a termékeny folyóvölgyből, hanem folytatták korábban megkezdett növénytermelő tevékenységüket (túlélési stratégiájukat), csak bizonyos újdonságokat vezettek fel a fenntarthatóság miatt.

Stratégiára van szükségünk egy család sikeres fenntartásához, ahogy az egyéni teljesítményeken túl egy csapat sikere vagy kurdarca az edző által kidolgozott és alkalmazott stratégián múlik. Mindezek ellenére sok KKV idegenkedik a stratégiaalkotás gondolatától. Sok tulajdonos látja úgy hogy a jövő kifürkészhetetlen, és az üzleti sikerekhez elég, ha a cég egyszerűen reagál az adódó lehetőségekre, és sikeresen megbirkózik az adódó kihívásokkal. Ebben nincs helye a stratégiai gondolkodásnak. Jól kell csinálni, ennyi. 

A mai magyar KKV-k sok esetben nem tudják, milyen alapvető vagy magstratégiát követnek. Pedig nincsen sikeres vállalkozás stratégia nélkül. Mivel a vezetők döntő többsége nem tanult menedzsment-ismereteket, e magstratégiát sem tudják elemezni, értelmezni, értékelni. A stratégai vakság miatt a piaci pozíciójukból, erőforrásaikból, versenyelőnyükből fakadó lehetőségek csak szűk körét látják.

A vállalati stratégiáról már korábban is írtunk – ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen hátrányai vannak, ha nincsen tudatos stratégia a céged életében, kattints és olvass itt!

A stratégia alapelemei

  • A környezeti befolyásoló tényezők, lehetőségek elemzése

Minden cég konkrét jogi, politikai, társadalmi, gazdasági, piaci környezetben működik. E környezet alapos ismerete kulcsszerepet kap egy életképes stratégia megalkotásában. 

  • Profittermelő képesség 

Egy vállalkozás profitteremtő képességét sokféle dolog határozza meg egyszerre. Ha piaci oldalról nézzük, akkor lényeges, hogy hogyan sikerült pozicionálnunk a termékeinket, szolgáltatásainkat a piacon, hogyan reagálnak vetélytársaink a sikereinkre/ kudarcainkra, vagy hogy az iparág, amelyben tevékenykedünk mekkora mozgásteret ad számunkra (pl. mennyire kell szigorú szabványoknak, előírásoknak megfelelnünk, mennyire térhetünk el a bevett módszerektől, stb.). Ha erőforrás szempontjából vizsgáljuk, akkor mekkora erőforrás- ráfordítás mekkora profitot termel (ez mérhető a szükséges eszközök körében, az energiafelhasználásban, a humán erőforrás érzékenységében, stb.).

  • Értékteremtés

A cég nem csak profitot termel a tulajdonosoknak, befektetőknek, hanem értéket állít elő. Az értékteremtő képessége miatt tud piaci viszonyok között sikeres lenni egy cég. A cégek által létrehozott érték miatt vásárolják meg a fogyasztók, a megrendelők termékeinket, szolgáltatásainkat. Inkább a miénket, mint a konkurens cégekét. A termék egyrészt a megrendelő, a fogyasztó számára teremt értéket, másrészt bizonyos üzleti célok elérését is támogatja. Anélkül, hogy tudnánk, hogy szolgáltatásunk, termékünk milyen értéket teremt, nehéz menedzselni, nyomon követni a projektbe tett energia, erőforrás hasznosulását. Például ha egy termékpilotprojektként rengeteg információval látja el a fejlesztőket, akik ezek birtokában sokkal olcsóbb és sikeresebb projekteket építhetnek fel, akkor e projekt értékteremtése lehet, hogy csak hosszú távon fog értéket teremteni, akkor viszont lényegesen nagyobbat, mint ha közvetlenül értékesítve a piacról hozott volna. 

  • Kimeneti eredmény, teljesítmény

Az eredmény csak a projekt célja felől értelmezhető. Sok KKV számára megváltás lenne, ha megszületnének azok az OKR-ek, KPI-ok amelyek mentén a folyamataik értékelhetők. Ehhez azonban tudni kellene, mi volt a cél, és mi volt a hozzá vezető utat meghatározó stratégia. A kimeneti eredmények tükrében tudjuk értékelni az erőforrás gazdálkodásunk, a folyamataink, és a minőségirányítási rendszerünk hatékonyságát. 

Ha szívesen kidolgoznád velünk céged stratégiáját, és részt vennél egy általunk menedzselt workshopon, vedd fel velünk a kapcsolatot!