Skip to main content

LIFT Portré I.

Pernyéz Zsuzsanna

Szakértői portrénk első epizódjában a LIFT Projekt alapítójával, Zsuzsival ismerkedhettek meg, akinek a szuperképessége, hogy kiválóan ért a vezetők nyelvén. Coachként KKV-k vezetőivel dolgozik együtt, hogy közösen keressék a megoldást hétköznapi és kevésbé hétköznapi vezetői kihívásokra.

Mióta foglalkozol a LIFT Projekttel, mi ennek a háttere?

A LIFT Projekt alapítójaként, két szakértő társamat bevonva 2016-ban kezdtük el formálni, összerakni a módszertanunkat, az eszközrendszert. Alapító társaim közül az egyik kolléga nincs már a csapatban, a másik ideiglenesen hagyta el a pályát, 3 év után tért vissza egy kisgyermek boldog (néha fáradt?) anyukájaként. Anno lefektettük az alapokat, meghatároztuk a céljainkat, és elekezdtük a munkát az első ügyfeleinkkel. Sokáig nem maradtam egyedül, hiszen mindig csapatban képzeltem el a munkát, ez az egyik legfontosabb ismérvünk és versenyelőnyünk. Az eredeti alapok mentén folytattuk a munkát, de minden egyes csatlakozó munkatársam és a team közösen is alakította a tartalmat, a folyamatokat és a formát/brandet. Ez egy folyamatos fejlődés, amit nagyon jó megélni. Jelenleg a csapatunknak 7 fix, és kb. ugyanennyi bedolgozó tagja van.

Mi a konkrét szakterületed – avagy milyen szervezeti (egyéni) kihívásokra adsz választ a munkád során? Mi a te szuperképességed?

Vezetés-szervezés szakon szereztem közgazdasági diplomát a PTE-n. A LIFT-ben is ez a szakmai területem. A vezetőkkel dolgozok „hogyan vezessem jobban, hatékonyabban a cégemet” témákon, szaktanácsadóként. Executive coachként a személyes elakadásaikban, kihívásaikban támogatom őket. A cég egészével folyamatban munkálkodva a fő specialitásom a stratégiaalkotás, folyamatmenedzsment, szervezeti struktúra építése. De a workshopokat is nagyon kedvelem, és hatékonyan tudom vezetni. Magában a LIFT projektben én fogom össze a csapatot, menedzselem a munkát és a belső folyamatokat.

Milyen képzést végeztél ehhez kapcsolódóan, hogyan fejleszted magad?

A közgazdász diplomámat később kiegészítettem egy posztgaduális jogi diplomával. A 2000- es évek elején munkaerőpiaci reintegráló programokba kapcsolódtam be, ahol csoportok és egyének fejlesztését is végeztem, illetve dolgoztam ki módszereket ebben a témában. Ebben az időben nagyon sokat tanultam és önfejlesztettem. Például pályaorientációs konzulens lettem a gödöllői Szent István Egyetem képzésének köszönhetően. Ugyanakkor magát a megvalósító nonprofit szervezetet is olyan sikeresen menedzseltem, hogy egy idő után már e témában adhattam elő, és segítettem más szervezeteket és vezetőit a sikeres működés útján. Hogy haladjak a korral, és mindezt profibban tudjam csinálni, elvégeztem egy executive- és teamcoach képzést. Jelenleg is fontosnak tartom a tanulást: nem lehet abbahagyni. Ennek a formája leginkább önfejlesztés, és rövidebb speciális, célirányos képzések. Önfejlesztésnek tartom egyébként a korszerű online eszközök, szoftverek kezelésének elsajátítását is, de legutóbb például rendszerállítást tanultunk egy kolléganőmmel, ami egy nagyon kézzelfogható műfaj.

Mi a konkrét szakterületed – avagy milyen szervezeti (egyéni) kihívásokra adsz választ a munkád során? Mi a te szuperképességed?

Vezetés-szervezés szakon szereztem közgazdasági diplomát a PTE-n. A LIFT-ben is ez a szakmai területem. A vezetőkkel dolgozok „hogyan vezessem jobban, hatékonyabban a cégemet” témákon, szaktanácsadóként. Executive coachként a személyes elakadásaikban, kihívásaikban támogatom őket. A cég egészével folyamatban munkálkodva a fő specialitásom a stratégiaalkotás, folyamatmenedzsment, szervezeti struktúra építése. De a workshopokat is nagyon kedvelem, és hatékonyan tudom vezetni. Magában a LIFT projektben én fogom össze a csapatot, menedzselem a munkát és a belső folyamatokat.

Van/volt kedvenc projekted?

Az egyik kedvencem a Devmads. A sikeres startup tulajdonos ügyvezetőjének coachingjával indult a közös munkánk, később a szervezet életébe is bevonódtunk több szálon. Segítettünk formálni a vezetői teamet, az ideális szervezeti felépítést, támogattuk a kollégákat abban, hogy jobban érezzék magukat, bele tudjanak állni, és hatékonyabban tudjanak tevékenykedni a saját munkakörükben, és a nagy egészben. Például a Covid válságkezelési stratégia kialakításához kockázatelemzést végeztünk. Ez nagyon izgalmas volt! Egyáltalán nagyon izgalmas a start up világ! Ez most a legmodernebb terület, és a legkorszerűbb ismereteket várja el a fejlesztőktől is. Számunka is, a mi szakmánkat érintően is nagyon fontos nekünk az innováció, és ezekkel a cégekkel dolgozni egy jó terep ehhez.

Ami ehhez kapcsolódóan nagy kedvencem: minden évben meghívnak a PTE Orvostudományi Kar ITD intézetének Hackathon versenyére (startup verseny) mentorként. Itt gyakran nemzetközi diák csapatokkal dolgozunk. Nagy élmény!

Másik kedvencem az MB-Bau építőipari cég, ahol évek óta dolgozunk. Egy nagyon nyitott, emberséges tuladonos vezetőt ismerhettünk meg Csaba személyében. Végigkísértük őket a növekedés útján, hatékonyabbá és biztonságosabbá téve a fejlődésüket, és ott voltunk a krízisben (Covid válság) is, amikor egész más jellegű problémákkal kellett szembenézni, támogatni a vezetőt és a csapatot.

Van olyan pillanat, sztori, amire mosolyogva emlékszel vissza?

Nem pont sztori, de sok klassz helyzet előidézője a Points of You coach kártya, amit rendszeresen használunk egyéni és csoportos munkában. Gyakran nehezményezik a résztvevők, hogy ők most kártyázzanak, játsszanak, holott itt komoly dolgokról van szó. Aztán kihúzzák az első lapokat, és hihetetlen színes történetek, izgalmas megélések, nagy nevetések szoktak jönni. Nehéz abbahagyni!

Hogyan kapcsolódsz ki, mivel töltődsz a szabadidődben?

Nagyon fontosnak tartom a munka/magánélet egyensúlyt. Ezt közvetítem a csapatban is. Igyekszünk rugalmas, komfortos munkakörülményeket teremteni, hiszen valóban így van: a fejlesztő eszköze saját maga. Ha nem vagyok feltöltve, hogyan tudnék emberekkel, csoportokkal dolgozni? Figyelek arra, hogy ne terheljem túl magam. A stresszt nehéz kikapcsolni, de ebben is igyekszek fejlődni, technikákat tanulni, és ha mégsem sikerül szakemberhez fordulok. Leggyakrabban coach-hoz.

A reggeli rutinom tornával kezdődik. A napi beosztásomat úgy alakítom, hogy minden héten 2-3 reggel úszom. Majdnem minden délután gyaloglok egy órát, néha futok is. Télen minden hétvégén korizni járok. Szeretek mozogni. Mivel a gyerekeim felnőttek és külföldön élnek, több időm jut magamra, de úgy érzem ki is kell pihennem az elmúlt 20-on x évet. Imádom őket, egyébként rengeteget beszélünk, sokat utazok hozzájuk, ez is feltölt. Általában is szeretek utazni. Felfedezni új helyeket, csak úgy barangolni. Nyugisabb otthoni időszakokban, pl: karácsonyi szabadság alatt olvasással relaxálok.

Nem pont kikapcsolódás, mégis inkább idesorolom a társadalmi aktivitásaimat: a Pécs Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Humán Klubjának az elnöke vagyok évek óta, idéntől pedig a HR bizottságba is meghívtak tagként. Az Országos KID Egyesület alelnökeként hátrányos helyzetű fiatalok helyzetén szeretnénk javítani programokkal, projektekkel. Tavalyi évben a Pécs Bike Maffia úszó nagyköveteként gyűjtöttem adományokat a rászoruló családok étkeztetéséhez. Szívesen kapcsolódok minden olyan aktivitásba, amivel jobbá, élhetőbbé válik a körülöttem lévő világ.