Skip to main content

Egy pozitív szemléletű, rugalmasa működő közösség tagjai szeretnének jelenlegi munkahelyükön egy csapatként tovább dolgozni. Egy ilyen közösség tagjai törekszenek arra, hogy javaslataikat konstruktív formában osszák meg egymással és a cég vezetésével.  Egy ilyen közösség tagjai támogatják egymást a nehézségek leküzdésében, és keresik a közös fejlődésük lehetőségét. – Laskay-Szűcs Anita írása

Munkahelyi közösség ereje

Az emberi kapcsolataink jelentős része a munkahelyeinken, a munkánkkal kapcsolatosan alakul. Szerencsés esetben ezek jól működő, sokszor bizalmi kapcsolatok, melyek kialakításához időre, nagyfokú alkalmazkodásra van szükség. Egy jó közösségben sokkal jobban működik maga az egyén is, akár személyes közösségformáló erejéről, akár saját munkájának hatékonyságáról van szó.

Ahány hely, annyi közösség

Munkakörülményeink sokfélék lehetnek, mint ahogy a munkatársaink is, mégis az emberi kapcsolatok jó féle együttműködésére közösen törekedni olyan fajta közösségi élményt eredményez, mely fokozza a csapathoz tartozást,  a biztonságérzetet, igényli az együtt  gondolkodás, együttműködést, a feladatok közös sikerre vitelét.

Ha jön a változás

Változások esetén különösen nagy a jelentősége van egy csapatban jelenlévő  energiáknak, hangulatoknak, kapcsolatoknak. A tények tudomásulvétele után a csapatok, csapattagok által képviselt szemlélet mentén indul el a változáshoz való alkalmazkodás.

Egy kohéziójában szilárd, jól összeszokott csapat esetén a tagok tudják, hogy fennmaradásuk érdekében a változások feldolgozása kapcsán, elsősorban azokat a szempontokat kell figyelembe venniük, amelyek mind a saját működésük, mind a szervezet számára kölcsönösen működtethető. Ezért ezeket igyekeznek mihamarabb megfogalmazni, megoldásukra alternatívákat felvázolni, akár cselekvési terveket kidolgozni.

A változás motivációs ereje

A változások, a változással kapcsolatos várakozások sokkal jobban megmozgathatják a munkavállalókat. Pozitív kimenetel esetén aktívabbá, ötletgazdagabbá, rugalmasabbá tehetik őket. Szélesedhet autonómiájuk általuk, és olyan új módszerek, helyzetek kidolgozásában vehetnek részt.