Skip to main content

Egész életünket az ellentétek dinamikus változása jellemzi. A természetben a nappalokat követi az éjszaka, a nyarat a tél. Társadalmunkban a virágzást a bukás, válságot a fellendülés, az expanziót a visszahúzódás. A kettő egymás nélkül nem létezhet. A hermetikus filozófia azt mondja: mint lent, úgy fent. A mi saját életünket is ugyanazok az elvek mozgatják, mint a világmindenséget.

Ugyanígy tehát a nehéz, stresszes, fárasztó időszakokat az életünkben kell, hogy kövesse pihentető, lazító, harmonikus periódus. Így tartható fenn mentális és fizikai síkon a megfelelő energiák áramlása.

Szükséges dinamika

Szükséges a dinamikus szakasz, az aktivitás, tevékenykedés. Egyrészről praktikus okokból: pénzt kell keresni, vannak olyan munkák, amiket el kell végeznünk, akár a háztartásban, akár munkahelyünkön. Másrészt, mert ezáltal fontosnak érezzük magunkat, és hasznosnak, és sikeresnek, egyébként pedig jól esik. De egy idő után sok lesz, konfliktusokat élünk meg, stresszhelyzetekbe kerülünk, vagy egyszerűen csak elfáradunk. Pihennünk kell, kikapcsolni egy kicsit, különben az egyensúly teljesen felborul.

Motiváltnak lenni

És mindezt megvizsgálhatjuk egy picit más oldalról is: Aktivitásunkhoz, cselekvéseinkhez szükséges a motiváció. Olyan erő, ami hajt minket, hogy belekezdjünk egy feladatba és elvégezzük azt. ekkor úgymond a vízszintes síkon mozgunk, alakítjuk az anyagot, formáljuk magunk körül a világot. Ez az erő azonban véges, elhasználódik, illetve elforgácsolódik. A motiváció egyre csökken, és mi kínlódásnak éljük meg a feladatot, és robotnak. Ez a kiégés. Ezért szükséges, hogy az elemeket rendszeresen feltöltsük.

Élményfeldolgozás – az újrakezdés forrása

De ezen túlmenően is van egy nagyon fontos dolog: Adnunk kell magunknak időt arra, hogy a rengeteg élményt, információt, tapasztalást, amit cselekvő állapotunkban szereztünk feldolgozzuk. E miatt is különösen fontosak a pihenés, relaxálás időszakai. Valójában nem mondhatjuk, hogy ekkor nem történik semmi. A minket ért impulzusok feldolgozás alatt vannak. Ilyen fázisokban letisztulnak gondolataink, érzéseink. Gyakran sorsfordító gondolatok fogalmazódnak meg bennünk, átrendeződnek az értékeink, a prioritásaink. Igaz, ez azzal is járhat, hogy szembe kell nézni esetleg olyan dolgokkal, amit folyamatos aktivitásunkkal el tudtunk fedni. De ha átadjuk magunkat ennek a picit meditatív állapotnak, akkor ebből új motivációk születnek meg bennünk, amik által új aktív periódust élhetünk meg örömmel.

Átrendeződő viszonyok

A nyár természetes időszaka ennek. Ilyenkor legtöbben így vagy úgy kikapcsolódnak, pihennek, lazítanak egy kicsit. Pozitív energiával, élményekkel töltekeznek az elkövetkező pörgősebb időkre. Emellett pedig sok minden történik a felszín alatt, ami nem is tudatosul bennünk rögvest. Saját élményem, hogy a nyár folyamán mindig sokkal több időt töltök a gyerekeimmel. Nyári szünet van, nyaralni megyünk, és én is megengedem magamnak, hogy később járjak be dolgozni például. Ezekben az időszakokban, mindig nagy változások történnek: a kapcsolatunkban, a munkámhoz való viszonyomban (sokkal kreatívabb leszek, és nyitottabb). A gyerekekben is gyakran indulnak be átváltozási folyamatok. A több egymásra fordított idő, a beszélgetések, közös játék, mind-mind hozzátesz egy picit. És valójában nem tudjuk mikor, hol és hogyan következett be változás, de az biztos, hogy kellett hozzá a nyugalmi lelkiállapot. És hogy ez jó!

Let’s relax!

Nem szabad megtagadni magunktól és környezetünktől a lecsendesedés, relaxálás periódusát. Mindenáron hajszolni a munkát, a teendőket, és esetleg lelkiismeret furdalást érezni, ha mégis kikapcsolunk egy kis időre. Hiszen ezek az életszakaszok nagyon fajsúlyosak, és hasznosak! Éljük meg teljes lényünkkel a pihenésnek ezeket az időszakait! Ez természetes, és szükséges. Az egyensúly csak így tartható fenn.

Pernyéz Zsuzsa
szervezetfejlesztő, üzleti coach

Leave a Reply