Skip to main content

Család vagy karrier?
Munka vagy szabadidő?
Sport vagy üzletépítés?
Én magam vagy mások?

Ezek alap kérdések. Legtöbbünket foglalkoztató, sőt sok esetben nagyon aktuális, mondhatni minden nap dilemmát okozó kérdések. Ennek a dilemmának a forrása több dolog is lehet, épp így az egyensúly kialakítása is több tényezős, több lépcsős, több dimenziós folyamat.

Nézzünk rá különböző nézőpontokból:

A problémánk egyrészt abból is eredhet, hogy mindenképpen dönteni szeretnénk! Ez vagy az? Egyfajta nyomást gyakorolunk magunkra, hogy választanunk kell. Pedig a világ nem fekete-fehér. Valójában a kiegyensúlyozott életnek részét képezi minden olyan terület, ami fontos nekünk, így téve színessé, komplexé, élhetővé mindennapjainkat. Tehát a kiindulási alap ez:

Család ÉS karrier!
Munka ÉS szabadidő!
Sport ÉS üzlet!
Én magam ÉS mások, akik fontosak nekem!

És itt egy újabb szempont jön be

Valójában mi a fontos nekem, és mennyire? Mik az egyéni preferenciáim? Ezeket tudatosítani kell, ahhoz, hogy az egyensúly felé közeledjek. Az időmmel és energiámmal úgy tudok gazdálkodni, ha prioritást tudok felállítani. Így azt is tudom, hogy nem kell feltétlenül száműznöm valamit az életemből, de lehet, hogy két hét múlva is meg tudom csinálni. A számomra legfontosabb dolgoknak viszont helyet kell, hogy találjak a mindennapokban egytől-egyig! Úgy kell helyet találnom, hogy meg tudom ítélni a szerepét és súlyát az életemben.

Újabb fontos kulcsponthoz értünk: JELENLEVÉS.

Ha döntöttem, hogy mit kezdek éppen az időmmel, akkor abban a helyzetben legyek ott! Biztos sokunknak ismerős, amikor a gyerekkel játszunk, és közben azon jár az agyunk, hogy mit főzzünk, vagy hogy hogyan állítsuk össze azt a bizonyos kimutatást. Így valójában nem vagyunk jelen abban sem , amit csinálunk, de abban sem amit tervezünk, hisz az még csak jövő.
Tanácsom: Adjunk időt a tervezésnek, akár szisztematikus tervezésnek! De ha mást csinálunk, abba álljunk bele 100%-osan. Legyünk jelen! Legyünk aktív részesei saját életünknek!

Ciklikusság és ritmus

Érezzük át, hogy az élet nem mindig lineáris, és nem mindig racionális. Fogadjuk el, hogy egyrészt ciklikus. Van amikor a pihenésnek, van amikor az aktivitásnak van itt az ideje, és ez nem csak egy napon belül igaz, hanem nagyobb időperiódusban is. Az energiáink is ciklikusak, néha több van belőle, néha pedig inkább töltekeznünk kell. A lényeg: ennek legyen helye. Ami nagyon fontos, hogy fogadjuk el magunkat abban az állapotban is, amikor alacsony az energia szintünk. Ne ostorozzuk, és hajszoljuk magunkat, hanem értékeljük a helyzetet, fogadjuk el, hogy éppen ez van, és találjuk ki, milyen módon tudunk energizálódni.

Még egy izgalmas tényezőre szeretném felhívni a figyelmedet: MINŐSÉGI IDŐ

Mondják, hogy az eltöltött időnek is van minősége! A minőségi idő sokkal értékesebb, bár lehet, hogy percben kifejezve kevesebb. Ha a mindennapokba be tudjuk építeni ezeket az időperiódusokat, amikor például magunkkal, a gyerekeinkkel, párunkkal törődünk, és az ott megélt idő minőségi, akkor akár fél óra is annyi örömöt, feltöltődést tud okozni, hogy ellensúlyozni képes egy nehéz nap fáradalmait, feszültségeit.

Tehát mindezekhez a kulcs: tudatosság az értékek tekintetében! Időgazdálkodás. Egyensúly keresés – egyensúlyra törekvés. Ez egy tanulási folyamat, melynek során egyre jobban megismered magadat, és egyre harmonikusabban, komfortosabban, tudsz mozogni saját életedben! Aktív részesévé válsz annak!

Pernyéz Zsuzsa
szervezetfejlesztő, üzleti coach

Leave a Reply