Skip to main content

Mennyi kapcsolattal rendelkezünk?

A környezetünkben élő emberek köre személyenként eltérő számú emberi kapcsolatot ölel fel. Az introvertált személyiségek néhány mély kapcsolatot ápolnak, míg a kapcsolatok királyai akár 40-50 emberrel is képesek rendszeres kapcsolatot tartani.

A kulturális antropológiában, szociológiában, és természetesen a managementben régóta foglalkoztatja a szakembereket, hogy mekkorák is az ideális közösségek. Mekkora méretű csoportokat érdemes egységként kezelni, egyben koordinálni.

A brit kulturális antropológus, Robert Dunbar természetes emberi és más főemlősök által alkotott közösségeket vizsgálva, az általunk még követhető, folyamatos kapcsolatok számát 150-ben maximalizálta. Úgy látta, hogy ennél nagyobb közösségek tagjai között már nem tudja az emberi agy kezelni a kapcsolatokat.

Közösségi határaink

A közösségi média, és a különböző közösségi hálózatok révén korábban elképzelhetetlen léptékű kapcsolatrendszert tartunk fent. Több ezer ismerőst kezelünk a Linkedin-en, a Facebook-on, és számos szakmai portálon keresztül. Dunbar azonban arra figyelmeztet minket, hogy bármennyire vonzó számunkra e kapcsolatok ápolása, fenntartása, valójában nem változott meg e kapcsolatrendszer méretét meghatározó neuronhálózatunk. Bár a technika lehetővé tenné, képtelenek vagyunk valódi emberi kapcsolatokat életben tartani e léptéken túl.

Változó kapcsolatok, változó identitás

Kiterjedt kapcsolatai hálónk alakulása miatt 150 fős kapcsolati magunk, törzsünk is folyamatosan változik. Új személyek kerülnek a körbe, míg más kapcsolataink lassan elhalványodnak. Érdemes nyomon követnünk saját törzsünk alakulását, már csak azért is, mert nem csak a mérete, hanem az összetétele is determinatív: meghatározza saját identitásunkat.

Ajánló:

Kapcsolatok hálójában – Mire képesek a közösségi hálózatok és hogyan alakítják sorsunkat?