Hosszú Franciska
Hosszú Tányér Gourmet-Ház tulajdonosa
Gyermekeim születése után az otthon töltött néhány év alatt figyeltem meg jobban saját lakóhelyemet és környezetét. Megláttam benne a kiaknázatlan lehetőségeket, olyanokat, amelyeknek a megvalósítása akár az egész térségre hatással lehet. Kezdeti tervem közösségi tér létrehozása volt, amely egy kis városi közeget csempész a falu életébe, miközben megőrzi annak értékeit. A másik célom pedig a környékünkre látogató turistának megmutatni, milyen kincsek bújnak meg Hosszúhetényben.
Ez a Hosszú Kávé létrehozásával valósult meg 2015-ben. Kávézó, pékség, cukrászda, közösségi tér lett családbarát szellemiségben működtetve. A kávézóban megtapasztaltam, milyen érzés az adott termék értékesítésén túl valami többet, valami mást nyújtani a vendégeknek. Ez adott lendületet a következő projekthez, a Hosszú Tányérhoz. Kezdetben egy kibérelhető konyhát képzeltem, amelyet baráti társaságok vehetnek igénybe. A felújítás során azonban komolyodtak a tervek, étterem lett. Az elképzelés az volt, hogy jöjjenek hozzánk Pécsről a hétköznapi nyüzsgésből megpihenni és nagyon jót enni. A vendégek azonban felülírták ezt, és az ország legtávolabbi pontjairól is érkeztek a foglalások. Ez a munkámra és a koncepcióra is hatott, a covid alatti kötelező bezárás idejét a működés átgondolására fordítottam. A fő kérdés az volt, hogy azt a típusú személetet, amit a kávézóban sikerült megvalósítani, miképpen lehet olyan szintre emelni, hogy tartósan vonzó legyen az ország legkülönbözőbb pontjain élők számára is. Az elmúlt két évben már tudatosan tereltem a vállalkozást egy általam fenntarthatónak gondolt irányba a hagyománytisztelet, közvetlenség, és minőség mentén. Kizárólag az a cél lebegett a szemem előtt, hogy a vendég egyedi figyelmet és egyedi ételt kapjon, mindezt egyszerűen, barátságos légkörben. Míg ezen dolgoztunk maroknyi csapatommal, három meglepetésszerű elismerés is érkezett, amelyre egyáltalán nem számítottunk:
- Baranya Megyei Idegenforgalmi díj
- Dining Guide Top100-as listáján 9. hely a fenntartható éttermek között
- Michelin ajánlás (2022,2023).
Ezek megerősítettek abban, hogy az irány jó, ugyanakkor a felelősség is nagy, ami ezzel jár.